S1. Faaliyet Takvimimizde yer almasına rağmen Ajansa ara rapor sunma durumumuzu iptal edebilir miyiz?
C1. Faaliyet takviminizdeki ara rapor sunma zamanı gelmeden Ajansa yazılı bir bildirimde bulunarak ara rapor sunma durumunuzu iptal edebilirsiniz.
S2. Performans göstergeleri proje uygulama sürecinin herhangi bir noktasında revize edilebilir mi?
C2. Yeni mevzuat değişikliğine göre performans göstergelerinin artırılması mümkün iken göstergelerin çıkartılması veya azaltılması mümkün değildir.
S3. Yapılan harcamaları Ajansa sunacağımız raporlara girerken KDV dahil tutarı mı yoksa KDV hariç tutarı mı girmeliyiz?
C3. Kar amacı güden gütmeyen kurum/kuruluş olmanız fark etmeksizin harcamaları KDV dahil olarak girmelisiniz.
S4. Yürüttüğümüz proje için Yeminli Mali Müşavir ile sözleşme imzalamak zorunda mıyız?
C4. Proje Teklif Çağrıları ile Ajansımızdan mali desteğe hak kazanmış yararlanıcıların bütçesinde dış denetim kalemi olmak zorundadır. Yararlanıcı ile Ajans arasında yapılan sözleşme gereği bu dış denetimin bir Yeminli Mali Müşavir tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
S5. Proje kapsamında yapılan ön ödemenin blokesi kalkmadan görünürlük YMM gibi harcamaları nasıl yapabiliriz?
C5. Öncelikle proje uygulama sürecinin başında YMM ile bir sözleşme yapmanız gerekmektedir. YMM’ye olan ödemeniz proje uygulama süresinin sonrasındaki Ajansa nihai rapor sunacağınız süre içerisinde gerçekleşecektir. Görünürlük harcaması için blokenin kalkmasını beklemenize gerek yoktur. Çünkü proje hesabına sizin yatırdığınız tutar değil Ajansın yatırdığı tutar blokelidir.
S6. Proje bütçesi üstü kalemlerin harcamasını proje hesabından mı yapmamız gerekmektedir?
C6. Evet. Proje ile ilgili tüm harcamaların proje hesabından yapılması gerekmektedir.
S7. Ara raporu, faaliyet takviminde belirttiğimiz tarihten önce Ajansa sunabilir miyiz?
C7. Evet, ara rapor tarihini gerçekleştirdiğiniz hakedişlere göre öne çekebilirsiniz.
S8. Mali durumdan dolayı sıkıntı yaşayan firma nihai ödeme aşamasını es geçip, projenin %70-%80 oranında tamamlamayı tercih edebilir mi?
C8. Hayır. Projelerin kısmi tamamlanması söz konusu değildir.
S9. KAYS işlemlerinde e-imza kullanabilir miyiz?
C9. Evet, KAYS’ta e-imza modülünü kullanabilirsiniz.
S10. Projenin tamamına hakim olması kişiler kimlerdir?
C10. Projenin tamamına hakim olması gereken kişi proje koordinatörüdür. Projenin bazı özel alanlarında ise örneğin muhasebe konularında muhasebe yetkilisinin, teknik konularda teknik sorumlunun alanlarına hakim olması beklenmektedir.
S11. Kur farkı Ajans tarafından desteklenmekte midir? Kur farkı uygun maliyet sayılmakta mıdır?
C11. Hayır. Kur farkı uygun maliyet değildir. Kur farkından dolayı sözleşme yapılması mümkün değildir.
S12. Ajansın mali desteği ile temin edeceğimiz makine-ekipman için yeni çıkan mevzuatta düzenlenmiş olan KDV muafiyetinden faydalanabilir miyiz?
C12. Kar amacı güden firmalar için KDV uygun olmayan maliyet olduğu için olası bir KDV muafiyetinden faydalanmak mükerrer destek oluşturmayacaktır. Dolayısıyla evet faydalanabilirsiniz.
S13. Personel istihdamını, faaliyet takvimine göre gerçekleştiremezsek nasıl bir adım atmalıyız?
C13. İl olarak İzleme uzmanını konu özelinde bilgilendirmelisiniz. Daha sonra izleme uzmanınızı önerileriyle beraber koordineli olarak faaliyet takviminizi –gerekirse- revize edebilirsiniz.
S14. Raporu ajansın onayına gönderdikten sonra gönderdiğimiz raporda herhangi bir yanlışlık, hata yaptığımızı anladıysak nasıl bir adım atmalıyız?
C14. İzleme uzmanınızla irtibat sağlamalısınız. Böylece izleme uzmanınız raporunuzu KAYS üzerinden size geri gönderecektir.
S15. Satın almalarımızın tarihlerinin girişini nereye yapmamız gerekiyor?
C15. KAYS’taki satın alma takvimine ve faaliyet takvimine girişini sağlamalısınız.
S16. Proje kapsamında alınan makine-ekipman için başka bir devlet kurumu tarafından desteklenmesi mümkün müdür? Başka bir devlet kurumuna bu konuyla ilgili müracaat yapabilir miyiz?
C16. Aynı makine-ekipman ya da faaliyet için devletin farklı kurumlarından destek almak mükerrer desteğin oluşmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla mevzuat gereği aynı makine-ekipman ya da faaliyet için birden fazla kamu kurumunun desteğinden faydalanamazsınız.
S17. Ön ödeme aşamasında payımıza düşen tutarı, proje hesabına ne zaman yatırmalıyız?
C17. Harcama ve faaliyet takvimine bağlı kalmak şartıyla, bu tutarı proje hesabına yatırma zamanı tamamen size bağlıdır. Buna ek olarak söz konusu tutarı toptan yatırabileceğiniz gibi parça parça şeklinde de proje hesabına yatırabilirsiniz.
S18. Proje kapsamındaki yüklenicilerimize çek verebilir miyiz?
C18. Vadesi proje uygulama süresi içinde olan çekleri kullanabilirsiniz. Ancak bu çeklerin, proje hesabına bağlı olması gerekmektedir.
S19. Bütçe kalemlerinde tasarruf yaptığımız takdirde, tasarruf yaptığımız miktarı diğer kalemlere aktarmamız mümkün müdür?
C19. Evet mümkündür. Bu aktarımın yapılabilmesi için zeyilname gerekmektedir. Bunun için de izleme uzmanınızla irtibat sağlayıp ilgili işlem hakkındaki yol haritasını öğrenebilirsiniz.
S20. Bütçedeki insan kaynakları ile ilgili değişiklik mümkün müdür?
C20. Bu konu, proje özelinde değerlendirilmesi bir gerektiğinden talebinizi, öncelikle izleme uzmanına bildirmeniz gerekmektedir. Daha sonra izleme uzmanı ilgili konuda size yol gösterecektir.
S21. Yüklenicilerimizden almamız gereken adli sicil belgelerini tam olarak kimlerden istememiz gerekiyor?
C21. Adli sicil belgelerini, yükleniciniz bir şahıs şirketi ise şirket ortaklarından, bir sermaye şirketi ise yönetim kurulu üyelerinden almanız gerekmektedir.
S22. Kar amacı gütmeyen bir kurum olarak damga vergisi kesintisi ile ilgili hangi evrakları Ajansa sunmalıyız?
C22. Bu konu ile ilgili, muhasebe işlem fişi, damga vergisi veya muhtasar beyanname ve tutarın proje hesabında çıkışını gösteren dekontu Ajansımıza sunmanız gerekmektedir.
S23. Ekipman fiziksel kontrol listesini, sarf malzeme girişi yapılırken seri numara kısmına, malzemenin seri numarası yoksa nasıl doldurmamız gerekiyor?
C23. Bu kısma, kurumunuzun/firmanızın ürettiği bir takip numarası ile fatura numarasını yazabilirsiniz.
S24. KİK usulü ile satın alma yapan kamu kurumlarından ihale dosyasının tamamının mı gönderilmesi gerekiyor?
C24. Hayır. Tüm dosyayı Ajansa göndermenize gerek yoktur. İzleme uzmanınız bu konuda göndermeniz gereken belgeleri size belirtecektir.
S25. Ekipman fiziksel kontrol listesine hangi alımları eklemeliyiz?
C25. Bu listeye sadece satın alınan makine-ekipmanın kaydedilmesi gerekmektedir. Hizmet ve eğitim alımlarını kaydetmenize gerek yoktur.
S26. Kar amacı gütmeyen kurumlarda, damga vergisi, tevkifat, stopaj gibi kesintilerin ödemesinde Ajansa sunmamız gereken belgeler nelerdir?
C26. Damga vergisi, tevkifat, stopaj tutarlarının proje hesabından ödeme yapacağınız kurum hesabına gönderdiğinizi gösteren dekont ile ilgili ödemenin tahakkuku ve beyannamesini Ajansa sunmanız gerekmektedir.
S27. Ajans tarafından gerçekleştirilecek ön ödemenin ne zaman yapılması planlanıyor?
C27. Öncelikle kurumunuza/firmanıza izleme uzmanınız tarafından, ilk izleme ziyareti yapacaktır. Bu ziyaretten sonra gerekli şartları tamamladıktan sonra Ajansımız, ön ödeme işlemlerini gerçekleştirecektir.
S28. Almayı planladığımız makine-ekipmanın teknik özelliklerini azaltarak daha az bir tutarla satın alma yapabilir miyiz?
C28. Projeniz kabul olduğunda almak istediğiniz makine-ekimpanın teknik şartnamelerini ve buna bağlı olarak proforma faturalı Ajansımıza sunmuştunuz. Dolayısıyla projeniz kabul edilirken bu makine-ekipman da değerlendirildi. Dolayısıyla proje uygulama süresinde, teknik özelliklerin azaltılmasına Ajans olarak geliştirdiğimiz teamül gereği müsaade etmiyoruz.
S29. Projeyi başarıyla sonlandırdıktan sonra makine-ekipmanı rehnedebilir miyiz?
C29. Mevzuat gereği proje kapsamında, temin edilen makine-ekipmanın Ajans tarafından nihai ödemenin gerçekleştirilmesinden itibaren 3 yıl içinde Ajans Genel Sekreteri’nin yazılı izni olmaksızın satılması, devredilmesi, rehnedilmesi, TR33 bölgesinin dışına çıkarılması mümkün değildir.
S30. Yapacağımız ihalelere Ajans tarafından katılım sağlanacak mı?
C30. Yararlanıcılarımızın proje kapsamında ihalelere mümkün olduğunca katılım gösteriyoruz. İhalelerde evrakların kontrolü tamamen siz yararlanıcılarımızın sorumluğundadır. Ancak herhangi bir durumda, uzmanlarımız yardım etmekten çekinmemektedirler.
S31. Satın alma yapmayı planladığımız makine-ekipman pazarlık usulü sınırları içinde olmasına rağmen açık ihale usulü ile satın alma yapabilir miyiz?
C31. Evet. Yapabilirsiniz.