Her Tebessüm Bir ZAFER'dir. Yerelden Ulusala, Ulusaldan Küresele


Odak Sektörler Mali Destek Programı (ODAK)

ODAK

Adı

Odak Sektörler Mali Destek Programı

Kısaltması

ODAK

Türü

Mali Destek Programı

İlan Tarihi

09.12.2011 08:00

Son Başvuru Tarihi

Referans Numarası

ZAFER/2011-01/MD-PTC-ODAK

Genel Amaç
TR33 Bölgesi’nde faaliyet göstermekte olan işletmelerin, üretim/yönetim/pazarlama/ihracat kapasite ve kabiliyetlerinin arttırılması; Ar-Ge, inovasyon ve markalaşmaya yönelik uygulamalarının desteklenmesi

 
Öncelikler
Öncelikli Konular
 
ODAK’ın 3 (üç) adet öncelikli konusu bulunmakta olup bu konular aşağıda yer almaktadır:
  1. Ulusal ve uluslararası standartlarda kalite odaklı üretim/yönetim/hizmet süreçlerinin oluşturulması/geliştirilmesi
  2. Ar-Ge, inovasyon ve bilgi & teknoloji transferine yönelik uygulamaların arttırılarak; katma değer yaratan, enerji verimliliği sağlayan ürünlerin/süreçlerin geliştirilmesi/oluşturulması
  3. Etkili, yenilikçi ve modern pazarlama tekniklerinin kullanılarak pazar geliştirme ve dışa açılımların sağlanması; markalaşmanın desteklenmesi
Öncelikli İşletmeler
ODAK kapsamında öncelikli olarak desteklenecek işletmeler, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)’lerdir.

 
Öncelikli Sektörler
ODAK kapsamında öncelikli olarak desteklenecek sektörler aşağıda yer almaktadır:
  1. Gıda Ürünleri ve İçecek Sanayi
  2. Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sanayi
  3. Metal Dışı Maden Sanayi
  4. Makine, Teçhizat ve Metal Eşya Sanayi

Program Bütçesi
ODAK kapsamında tahsis edilen toplam mali kaynak tutarı 12.200.000 (on iki milyon iki yüz bin) TL’dir.

Asgari ve Azami Destek Miktarları
Proje başına verilecek asgari destek miktarı 50.000 (elli bin) TL, azami destek miktarı ise 400.000 (dört yüz bin) TL’dir.

Destek Oranı
Destek miktarından bağımsız olarak, her bir proje için azami destek oranı, proje toplam uygun bütçesinin %50 (yüzde elli)’si olup bu oran hiçbir suretle arttırılamaz.

Başvuru Sahibi'nin Uygunluğu
 
ODAK’a kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecektir.

Bunlara ek olarak Başvuru Sahibi'nin aşağıdaki koşulları da sağlaması gerekmektedir.

  • Başvuru Sahibi’nin proje başvuru tarihinden en az 3 (üç) ay önce kurulmuş ve tescil edilmiş olması (Bu şart, başka bir ilde başvuru tarihinden en az 3 (üç) ay önce kurulmuş ve tescil edilmiş merkezi olan Başvuru Sahibi’nin TR33 Bölgesi’nde açacağı ve başvuru tarihi itibarıyla tescil edilmiş olan yasal bir şubede aranmayacaktır.)
  • Proje kapsamında sunulan faaliyetlerin Başvuru Sahibi’nin görev ve yetki alanı içerisinde bulunması
  • Başvuru Sahibi’nin merkezinin veya yasal şubesinin Ajans’ın faaliyet gösterdiği TR33 Bölgesi’nde yer alan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak illerinden birinde kayıtlı olması
  • Başvuru Sahibi’nin projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi
Proje Ortak(lar)ı'nın Uygunluğu
Başvuru Sahibi tek başına ya da ortak kuruluşlarla birlikte başvuruda bulunabilir. ODAK kapsamında projede ortak olarak yer alabilecek kurum/kuruluş/işletme/kişiler aşağıda yer almaktadır:
  • Kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişiler
  • Üniversiteler

Üniversitelerin ortak olabilecekleri proje bakımından bir sınırlama bulunmaması sebebiyle, fakülteler, enstitüler, yüksekokullar ve meslek yüksekokulları üniversite tüzel kişiliğinden ayrı olarak ortaklık kuramayacaklardır.

Proje Ortak(lar)ı, projenin tasarlanması ile uygulanmasına katılabilecek ve Proje Ortak(lar)ı’nın yaptıkları masraflar Yararlanıcı’nın yaptığı masraflarla aynı koşullarda kabul edilebilecektir.

Proje Ortak(lar)ı için “Ajans’ın faaliyet gösterdiği TR33 Bölgesi’nde yer alan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak illerinden birine kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu illerde bulunması” kriteri hariç olmak üzere Başvuru Sahibi’nin uygunluğu kısmında belirtilen uygunluk kriterlerini karşılamalıdırlar.

ODAK kapsamındaki projelerin azami uygulama süresi 9 (dokuz) ay olarak belirlenmiştir. Bu süreyi aşan proje başvuruları kabul edilmeyecektir.
 

Aşağıda bazı ÖRNEK proje konuları aşağıda listelenmiştir. Buradaki konular örnek teşkil etmekte olup Program’ın genel amacı ile uyumlu olması şartıyla farklı konularda da proje başvurusunda bulunulabilir.

Öncelik 1 “Ulusal ve uluslararası standartlarda kalite odaklı üretim/yönetim/hizmet süreçlerinin oluşturulması/geliştirilmesi” için örnek proje konuları:

  1. ISO 9001, 14001, 22000, ISO TS 16949, OHSAS 18001, AQAP, HACCP vb. sertifikaların teminine yönelik projeler
  2. Profesyonel insan kaynakları planlamasının oluşturulması, yönetim bilgi sistemlerinin kurulması vb. kurumsal kaynak planlamasına yönelik projeler
  3. Üretim hattının modernizasyonuna yönelik ekipman alımı ve süreç geliştirme projeleri
  4. Üretim hattında kapasiteyi ve verimi arttırmaya yönelik projeler
  5. Yeni ve modern üretim hatlarının (robüst tasarım, on-line ve off-line kontrol vb. içeren) kurulmasına yönelik projeler
  6. Üretim ve yönetimde otomasyona yönelik faaliyetlerin uygulanmasına yönelik projeler
  7. Gıda güvenliğinin geliştirilmesine yönelik projeler
  8. Ürün analiz laboratuvar(lar)ı kurulması veya altyapılarının güçlendirilmesine yönelik projeler
  9. İzlenebilirlik sistemlerinin (etiketleme, akıllı ambalajlama vb.) kurulmasına yönelik projeler
  10. Hizmet sunumunda veya müşteri ilişkilerinde kalitenin arttırılmasına yönelik projeler
  11. İnsan kaynaklarının üretim, yönetim, pazarlama alanlarında bilgi ve becerilerinin arttırılmasına yönelik projeler

 

Öncelik 2 “Ar-Ge, inovasyon ve bilgi & teknoloji transferine yönelik uygulamaların arttırılarak; katma değer yaratan, enerji verimliliği sağlayan ürünlerin/süreçlerin geliştirilmesi/oluşturulması” için örnek proje konuları:

  1. Ticari potansiyele sahip olabilecek veya katma değer üretebilecek tasarım/prototip geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve inovasyon projeleri
  2. Teknoloji üretme/geliştirme/transfer etmeye yönelik projeler
  3. Enerji verimliliğini sağlamaya yönelik süreç iyileştirme ve strateji geliştirme/uygulama projeleri
  4. Yenilenebilir enerjinin sanayide kullanımına yönelik projeler
  5. Çevreye duyarlı üretim süreçlerinin geliştirilmesine yönelik projeler
  6. Fikri ve mülkiyet haklarının (patent, endüstriyel tasarım, v.b.) korunmasına yönelik projeler
  7. İleri teknoloji/nanoteknoloji seramik ve tekstil ürünlerine yönelik projeler
  8. Madencilik faaliyetlerinden yüksek katma değerler yaratan ürünlerin üretilmesine veya uç ürünlerin çeşitlendirilmesine yönelik projeler
  9. Ürün atıklarının geri dönüşümlerini sağlamaya veya atıkların değerlendirilmesine yönelik projeler
  10. Üniversitelerdeki araştırmacı insan gücü ve Ar-Ge altyapısının işletmeler tarafından kullanılmasına yönelik işbirliği, strateji oluşturma ve uygulama projeleri
 

Öncelik 3 “Etkili, yenilikçi ve modern pazarlama tekniklerinin kullanılarak pazar geliştirme ve dışa açılımların sağlanması; markalaşmanın desteklenmesi” için örnek proje konuları:

  1. TR33 Bölgesi’nin rekabetçi olduğu sektörlerde ulusal ve uluslararası alanlarda tanınırlığın arttırılmasına ve markalaşmaya yönelik strateji geliştirme ve uygulama (tanıtım, reklam, modern pazarlama teknikleri, showroom oluşturma, marka tescili vb.) projeleri
  2. Müşteri ilişkilerinin ve pazarlama faaliyetlerinin etkin bir şekilde sağlanmasına/yürütülmesine yönelik projeler
  3. Yeni/alternatif pazarlama stratejilerinin veya tekniklerinin uygulanmasına yönelik projeler
  4. Markalaşmaya yönelik projeler
  5. Marka değerinin ve markaya olan güvenin arttırılmasına yönelik projeler
  6. Ürün ihracatı amaçlı yeni pazarlara açılmaya yönelik projeler
  7. Bütünleşik pazarlama uygulamalarına yönelik projeler

ODAK, 09.12.2011 – 10.02.2012 tarihleri arasında açık olacaktır.

Son Başvuru Tarihi: 10.02.2012 (saat 17:00)

Başvuruların Alınmaya Başlanacağı Tarih: 26.12.2011 (saat 10:00)

DİKKAT: Son başvuru zamanından sonra gelen başvurular ile posta veya kargo şirketinden kaynaklı gecikmeler hiçbir şekilde değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuruların, son başvuru tarihi ve saati itibarıyla Ajans’a ulaştırılmış olması tamamen Başvuru Sahibi’nin sorumluluğundadır.

Potansiyel Başvuru Sahipleri’nin; proje başvurularını matbu olarak Ajans’a sunmadan önce Sürdürülebilir Kırsal & Kentsel Altyapı Mali Destek Programı Başvuru Veri Giriş Formu’nu doldurarak bilgi sistemine yüklemeleri zorunludur.

Başvuru Sahibi’ne e-posta ile gönderilecek olan bu formun matbu nüshası EK-A Başvuru Formu’na eklenmeli ve bu formda yer alan bilgiler EK-A Başvuru Formu’nda yer alan ilgili kısma girilmelidir. Sistem, yapılan başvurular için otomatik olarak bir başvuru kodu (2011PTC02-XXXXX) üretecek olup bu kod başvuru sürecindeki tüm işlemlerde kullanılacaktır.

Başvuru Veri Giriş Formu, başvuru evrakları tam olarak hazırlandıktan ve matbu evraklar Ajans’a sunulmadan önce doldurulmalıdır.

Henüz bir rehber yüklenmemiştir.
Henüz bir sunum yada rapor yüklenmemiştir.
Henüz bir sonuç açıklanmamıştır.

Sorularınızı, program adını ve referans numarasını açık bir şekilde belirterek, e-posta ile Program Yönetimi Birimine (PYB) gönderebilirsiniz. Soruların yanıtları, soruların Ajansa ulaşma tarihinden sonra en geç 10 (on) gün içerisinde Ajans internet sitesinde yer alan Sıkça Sorulan Sorular Listesi’ne (SSSL) eklenecektir. Soruyu soran kişiye ayrıca yazılı veya sözlü olarak geri bildirimde bulunulmayacaktır. Lütfen soru sormadan önce başvuru rehberini, Ajans internet sitesi üzerinden paylaşılacak olan ilgili dokümanları ve SSSL’deki soruları ve cevaplarını inceleyiniz. Tüm adaylara eşit davranılacak ve bir başvuru sahibine sağlanan bilgi SSSL veya teknik yardım masaları aracılığıyla diğer başvuru sahiplerine de duyurulacaktır. Tüm resmi açıklamalar ve talep edilen bilgi Ajans tarafından sağlanacaktır. SSSL ve başvuru rehberinde yer almayan hiçbir bilgi, başvuru sahibi ve Ajans için bağlayıcı değildir.


Tüm adaylara eşit davranılacak ve bir başvuru sahibine sağlanan bilgi SSSL veya teknik yardım masaları aracılığıyla diğer başvuru sahiplerine de duyurulacaktır. Tüm resmi açıklamalar ve talep edilen bilgi Ajans tarafından sağlanacaktır. SSSL ve başvuru rehberinde yer almayan hiçbir bilgi, başvuru sahibi ve Ajans için bağlayıcı değildir.

 

İlgili Ajans Birimi

Tel No

E-Posta

Web

Program Yönetimi Birimi (PYB)

(274) 271 77 61

(274) 271 77 62

pyb@zafer.gov.tr

pyb@zafer.org.tr

http://www.zafer.gov.tr

 1

Soru

 

Cevap

 

2

Soru

 

Cevap

 

3

Soru

 

Cevap

 

4

Soru

 

Cevap

 

5

Soru

 

Cevap

 

6

Soru

 

Cevap

 

7

Soru

 

 

Cevap

 

8

Soru

 

 

Cevap

 

9

Soru

 

 

Cevap

 

10

Soru

 

 

Cevap

 

11

Soru

 

 

Cevap

 

12

Soru

 

 

Cevap

 

13

Soru

 

 

Cevap

 

14

Soru

 

 

Cevap