Her Tebessüm Bir ZAFER'dir. Yerelden Ulusala, Ulusaldan Küresele


Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı (TAGDEP)

TAGDEP

Adı

Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı

Kısaltması

TAGDEP

Türü

Mali Destek Programı

İlan Tarihi

27.02.2020 23:59

Son Başvuru Tarihi

KAYS

22.07.2020 23:59

Taahhütname Teslimi

29.07.2020 18:00

Referans Numarası

TR33/20/TAGDEP

Amaç

Alternatif turizme yönelik olarak altyapının geliştirilerek turizm destinasyonlarının cazibesinin, tanınırlığının ve katma değerinin artırılması

Öncelikler

Proje ile en ilgili olan sadece bir öncelik seçilmelidir.

1) Termal sağlık turizmi bölgelerinin sosyal aktivite imkanlarının artırılması, altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve kar amacı gütmeyen kurumlara ait sağlık turizmine yönelik tesislerin hizmet kalitesi ile kapasitesinin iyileştirilmesi

2) Zanaat ve halk sanatları ile gastronomi konuları öncelikli olmak üzere yaratıcı turizm kapsamında cazibe merkezlerinin ve turistlerin etkin katılım sağlayabilecekleri deneyimleme atölyelerinin oluşturulması

3) Kırsalda turizm değerleri yönünden öne çıkan lokasyonların turizm potansiyelini ve bilinirliğini artırmaya yönelik yenilikçi / ilgi çekici altyapıların oluşturulması

ÖNEMLİ: Bu önceliklere ilişkin detaylı açıklamalar ve örnekler için başvuru rehberinin 32 - 39 sayfalarında yer alan "2.1.3.3 Proje Konuları" bölümünü inceleyiniz.

Program Bütçesi

Program kapsamında tahsis edilen toplam mali kaynak tutarı 15.000.000 TL (On Beş Milyon Türk Lirası)’dir.

Destek Miktarı

Destek limitleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Destek Limitleri

Asgari

Azami

Destek Oranı

% 25

% 75

Destek Miktarı

150.000 TL

1.500.000 TL

Eş Finansman

50.000 TL

4.500.000 TL

Proje Bütçesi

200.000 TL

6.000.000 TL

 

Proje bütçesi Ajanstan talep edilen destek miktarı ve başvuru sahibinin taahhüt ettiği eş finansman miktarının toplamından oluşmaktadır. Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmeyecek olup yararlanıcının proje eş finansmanını ortaklarından, iştirakçilerinden ve/veya üçüncü taraflardan sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılayabilmesi mümkündür. Her halükarda, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının taahhüdü hükmünde olup yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu kabul edilir.

Bu program kapsamında katma değer vergisi (KDV) uygun maliyet olup KDV’nin proje bütçesinden karşılanabilmesi için proje kapsamında alınacak mal, malzeme, ekipman, hizmet vb. kalemlerin KDV dahil maliyetleri ile birlikte bütçeye yazılması gerekmektedir.

Uygun Başvuru Sahipleri

1) Yerel Yönetimler

  a. Belediye
  b. İl Özel İdaresi
  c. Köylere Hizmet Götürme Birliği
  d. Diğer Mahalli İdareler
2) Kamu Kurum ve Kuruluşları
  a. Üniversite
  b. Bölge / İl / İlçe Müdürlüğü
3) Özel Sektör Çatı Kuruluşları
  a. Ticaret ve Sanayi Odası
  b. Esnaf ve Sanatkarlar Odası
4) Kooperatif ve Birlikler
5) Kültür ve Turizm Alanlarında Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşları

Programa sunulacak projeler için son başvuru zamanları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Başvuru Süreci

Son Başvuru Zamanı

Projenin KAYS Girişi ve Onayı

22.07.2020 | 23:59

Taahhütnamenin e-İmzası / Teslimi

29.07.2020 | 18:00


Başvurular, KAYS üzerinden yapılır. Her başvuru KAYS üzerinden üretilen taahhütnamenin imzalanması ile tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması esastır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanmadığı hallerde, taahhütname başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak elden veya posta yolu ile son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde Ajansa teslim edilir. Zamanında yapılmayan proje başvuruları için mazeret kabul edilmez ve bu projeler değerlendirmeye alınmadan reddedilir

 

Proje, KAYS üzerinden hazırlanmalı ve onaylanmalıdır.  KAYS tarafından oluşturulacak taahhütname e-imzalanmalı ya da taahhütnamenin ıslak imzalı hali Ajansa sunulmalıdır. Proje teslimi kapsamındaki tüm iş ve işlemler TAGDEP başvuru rehberinde belirtilen süre dâhilinde gerçekleştirilmelidir.

Proje başvurusuna ilişkin ayrıntılı açıklama başvuru rehberinin 50 -  51 sayfalarında yer almaktadır.

 

KAYS İÇİN TIKLAYINIZ

Sorularınızı, program adını ve referans numarasını açık bir şekilde belirterek, e-posta ya da faks ile Program Yönetimi Birimine (PYB) gönderebilirsiniz. Soruların yanıtları, soruların Ajansa ulaşma tarihinden sonra en geç 10 (on) gün içerisinde Ajans internet sitesinde yer alan Sıkça Sorulan Sorular Listesi’ne (SSSL) eklenecektir. Soruyu soran kişiye ayrıca yazılı veya sözlü olarak geri bildirimde bulunulmayacaktır. Lütfen soru sormadan önce başvuru rehberini, Ajans internet sitesi üzerinden paylaşılacak olan ilgili dokümanları ve SSSL’deki soruları ve cevaplarını inceleyiniz. 
Tüm adaylara eşit davranılacak ve bir başvuru sahibine sağlanan bilgi SSSL veya teknik yardım masaları aracılığıyla diğer başvuru sahiplerine de duyurulacaktır. Tüm resmi açıklamalar ve talep edilen bilgi Ajans tarafından sağlanacaktır. SSSL ve başvuru rehberinde yer almayan hiçbir bilgi, başvuru sahibi ve Ajans için bağlayıcı değildir.

İlgili Ajans Birimi

Tel No

Faks No

E-Posta

Web

Program Yönetimi Birimi (PYB)

(274) 271 77 61

(274) 271 77 62

(274) 271 77 63

pyb@zafer.org.tr

pyb@zafer.gov.tr

http://www.zafer.gov.tr


 

1

Soru

TAGDEP Öncelik-3 kapsamında belirtilen kırsal alanlar için hangi kriterleri esas almalıyız?

Cevap

Kırsal alan için ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından çeşitli tanımlamalar getirilmiş olsa da herkesin kabul ettiği evrensel bir tanım bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu öncelikteki kırsal alan için birçok hibe programında da kullanılan TKDK kırsal alan listesi esas alınacaktır.

TR33 Bölgesi kırsal alan listesi aşağıdan indirilebilir.

http://www.zafer.gov.tr/downloads/tkdk-tr33-kirsal.xls

2

Soru

 Aynı başvuru sahibi hem TAGDEP hem MEGDEP’ten yararlanabilir mi?

Cevap

Evet. Uygun başvuru sahibi olması durumunda her birinden 1 proje desteği alabilir.

3

Soru

TAGDEP kapsamında sadece üniversiteler başvuru sahibi olarak tanımlanmış durumdadır. Üniversite alt birimleri (MYO, Fakülte vb.) ayrı başvuru sahibi ya da ortak olabilirler mi?

Cevap

Hayır. Üniversitenin tüm alt kurumları ile birlikte başvuru sahibi olarak 1 proje hakkı bulunmaktadır. Ortak olarak ise 2 ayrı projede ortak olabilir. Aynı zamanda başvuru sahibi ise sadece 1 projede daha ortak olabilir.

Örnek:

Soma MYO başvuru sahibi ise bu aslında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin başvurusudur.

Demirci MYO ortak ise bu aslında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ortaklığıdır.

Dolayısıyla böyle bir senaryoda Manisa CBÜ başvuru ve ortaklık hakkının tamamını kullanmıştır.

4

Soru

TAGDEP’e başvurmayı düşünüyoruz. Ancak Ajansın geçmiş PTÇ’leri kapsamında yürütmekte olduğumuz bir projemiz var. Bu durumda TAGDEP’ten de proje alabilir miyiz?

Cevap

Evet. 2020 dönemi için halihazırda yürüyen bir projeniz olup olmamasından bağımsız olarak TAGDEP’ten destek alabilirsiniz.

5

Soru

TAGDEP kapsamında sıfırdan inşaat yapılabilir mi?

Cevap

Evet. TAGDEP kapsamında yapım işleri uygun olup başvuru rehberinin 26. sayfasında aşağıdaki tanımlama yapılmıştır.

“Sıfırdan bir inşaat da dâhil olmak üzere mevcut bir binanın ya da inşaatın elektrik sistemlerinin döşenmesi, boya, tamirat vb. yapım işlerine ilişkin maliyetler olup bunlar “5.9 İnşaat (Küçük Ölçekli Yapım) İşleri” başlıklı bütçe kaleminde gösterilmelidir. Bu maliyetler için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.”

6

Soru

TAGDEP kapsamında yer alan önceliklerin tamamı ile ilişkili bir proje yazılabilir mi?

Cevap

Hayır. Başvuru rehberinin 2. ve 24. sayfalarında belirtildiği üzere projenin TAGDEP’in tek bir önceliği ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Dolaylı olarak diğer önceliklere katkı sunacak bir proje olsa da, projenin programla ilgililiğinin esasen seçilmiş öncelik üzerinden açıklanması gerekmektedir.

 

7

Soru

TAGDEP Başvuru Rehberinde uygun başvuru sahipleri arasında "Kar Amacı Gütmeyen Kooperatif ve Birlikler" bulunmaktadır. Ancak Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre (7A Maddesi, a fıkrasında) kooperatif ve birlikler için kar amacı güdüp gütmemesi belirtilmemiştir. Buna göre kooperatiflerin başvuru açısından durumu nedir?

Cevap

Kar amacı gütsün veya gütmesin tüm kooperatif ve birlikler uygun başvuru sahibi olarak değerlendirilecektir.

8

Soru

 

Cevap